Motorola One má zajištěný software na tři roky dopředu. Ale hardwarově pokulhává

Nedávno jsme k testování dostali horkou novinku od Motoroly. O jejím představení v Bratislavě a o základních parametrech už jsme vám psali, teď přichází na řadu podrobnější recenze. Po téměř dvou týdnech používání jsme mohli dobře zjistit, co Motorola do telefonu vložila. A jak vidno z nadpisu, dala si záležet na softwaru, s Googlem je dohoda na několik let dopředu a na pořádné upgrady. Jenže se zvoleným hardware už je to horší. Telefon sice zatím běhá dobře, RAM je opravdu velká (za tu cenu). Pokulhává chipset. A jak si telefon vede ve zbylých parametrech důležitých pro běžného uživatele? Pojďme se na něj podívat blíž.

Obsah recenze

Balení

Nádherné fialové prvky. To bylo první, co mě v Bratislavě, kde jsem Motorolu One poprvé viděla naživo, napadlo. Já zbožňuju fialovou barvu, takže krabička s modro – fialovým víkem mě zcela nadchla.

Kompaktní krabička pro kompaktní telefon. Ale dostatečně pevná a se spoustou vnitřních výztuží. Samotný telefon byl položen v plastové vaničce, manuály a jehla na vysunutí šuplíčku se SIM a SD kartou byly v papírové obálce. Pak je v balení ještě TurboPower 3A nabíječka a USB-C kabel. Velmi jsem ocenila přiložený silikonový obal.

Design a konstrukce

Motorola One je nádherně kompaktní telefon. Lehký, s rozumnými velikostmi. Nikde nic netrčí, nevykukuje. A díky přibalenému silikonovému obalu se telefon perfektně drží i v menších rukou. Telefon má luxusní skleněná záda, kovové hrany a tmavě černé čelo kryté ochranným sklem Gorilla Glass.

Telefon má zaoblené rohy, velmi dobře vypadající design. Není to vyloženě luxusní záležitost a ani bůhvíjaká žiletka. Ale je příjemný na pohled. A rozhodně neurazí ani designově rozmazlené uživatele. K testování jsem měla telefon s bílými zády. Prodává se i model se zády černými, v Bratislavě představili obě verze.

Motorola One je modelem se čtečkou otisků prstů na zádech. Pro mě to sice nijak pohodlné nebylo, ale zvykla jsem si. Telefon mám totiž většinu času někde položený, tak mi více seděla čtečka v přední části, jak jsem na ně zvyklá u skoro všech předchozích modelů Motorola. Ale když jsem byla někde v terénu, naučila jsem se telefon brát tak, abych šla prstem automatiky na čtečku. A myslím, že pokud bych ho měla déle, zvykla bych si úplně.

Velikostní parametry Motorola One jsou následující:

  • rozměry (v x š x h): 150 × 72 × 8 mm
  • hmotnost: 162 g

Telefon je příjemně kompaktní, díky oblým hranám a rohům se neskutečně pohodlně drží. Ano, už jsem to jednou napsala, ale potřebuju to zopakovat. Málokdy se mi totiž stane, že mám v ruce telefon, který se takto dobře drží!

Současný trend jsou sice hranaté a rovné plácačky, ale Motorola One do něj přistrčena nebyla. Telefon byl designéry pojat víc po stránce pohodlí při používání než nutností prezentovat se posledním výkřikem smartphonové módy. A to je pro telefon velkým plus.

Nicméně, nemějte teď dojem, že by telefon vypadal zastarale. To ne. Skleněná záda (v mém případě v bílém provedení), elegantní čtečka otisků s logem Motoroly, duální foťák s čočkami pod sebou, užší tělo telefonu nebo vykrojený displej ve formátu 19:9 nenechají nikoho na pochybách, že jde o nový kousek.

Čtečka je v prohloubeném kolečku se stříbrným orámováním a se stříbrným logem Motoroly. Dole na zádech telefonu je logo programu Android One. V horní číst zad je pak ještě duální fotoaparát, ale opět s odklonem od Motorolové klasiky. Čočky jsou totiž u levé horní hrany a jsou pod sebou, přičemž přisvětlovací dvoudioda je mezi nimi.

Fotoaparát má rozlišení 13 MPx na jedné čočce a 2 MPx na čočce druhé. Světelnost trochu pokulhává, je pouze f/2. Ale video lze natáčet téměř ve 4K, konkrétně v rozlišení 3 840 × 2 160 Px. A to rozhodně není k zahození!

Levá hrana telefonu nese pouze vysouvací šuplíček na dvě nano SIM karty a jednu mikro paměťovou kartu. Ano, šuplíček má tři přihrádky, všechno se sem vejde najednou. Hrany telefonu jsou stříbrné a lesklé, dost špatně se fotí… Ale o to lépe vypadají.

Na pravé straně je klasické osazení, tedy kolébka hlasitosti a hlavní tlačítko zapnutí a vypnutí, se kterým se telefon i restartuje nebo uspává a probouzí. Horní hrana telefonu nese mikrofon a 3,5 mm audio jack (perfektní tah ze strany výrobce, protože USB-C konektor zůstane při poslechu hudby volný pro nabíjení. A nepotřebujete redukci).

Dolní hrana je vybavena již zmíněným mikro USB-C konektorem. A celkem velkými reproduktory. Jejich zvuk není sice nijak ohromující, ale také nedělá ostudu. Nejde o plechovou záležitost. Výšky jsou celkem probarvené, s basy je to horší, ale při téhle velikosti repráků to zatím ještě nemůže být o moc jiné.

A pojďme na čelo telefonu. Většinu zabírá samozřejmě displej. Má úhlopříčku 5.9″, ale díky již zmíněnému vykrojení mohl telefon zůstat v menších rozměrech. Nad displejem je reproduktor sluchátka, čočka fotoaparátu s rozlišením 8 MPx, přisvětlovací dioda, notifikační dioda a nezbytné senzory. I přední fotoaparát nabídne slušné rozlišení, konkrétně 3 264 × 2 448 Px.

Shrnutí informací o fotoaparátech (Motorola One je opřená o kampaň na skvělé focení):

  • přední má rozlišení 8 Mpx (3 264 × 2 448)
  • zadní nabídne rozlišení 13 MPx na jedné čočce a 2 MPx (4 128 × 3 096)
  • možnost natáčet video v rozlišení až 3 840 × 2 160 Px
  • světelnost objektivu je však jen f/2 (a bohužel je to hodně znát)

Fotky vypadají na první pohled dobře, ale jen když fotíte venku, kde je dost světla. Jakmile zaplujete do interiéru, je průšvih. V porovnání s foťáky třeba na Moto Z3 Play nebo na Mi Note 3 to prostě není žádná sláva. I přes to, že kampaň Motoroly One jede na fotkách (ano, nesrovnatelné jsou i ceny obou přístrojů, to je též nutné zmínit).

Na druhou stranu je Motorola One vybavena dobrou aplikací k fotkám. Nízkou světelností to však Motorola dost zazdila.

[maxbutton id=”1″ url=”https://www.alza.cz/search.htm?exps=motorola%20one?idp=6415&banner_id=19438″ ] [maxbutton id=”2″ url=”https://mobilni-telefony.heureka.cz/motorola-one-4gb-64gb-dual-sim/#utm_source=geeklife.cz&utm_medium=affiliate&utm_campaign=20538&utm_content=Text%20link” ]

Displej

Vykrojený, ale ne příliš jemný. Když jsem na něj kápla vodu, byl rastr pod kapkou vody dost výrazný. Normálně rastr sice uvidět nejde, ale pozorné oko občas zahlédne náznak bodu. Pod kapkou vody je to výrazně horší. A výrobci umějí i IPS LCD displeje, kde rastr téměř neuvidíte ani pod zvětšením díky kapce vody.

Displej je, jak jsem už zmínila, IPS LCD, samozřejmě dotykový a kapacitní. Nabídne asi 16 milionů barev, přičemž si lze nastavit typ zobrazení. Na výběr je mezi teplou, neutrální a studenou škálou zobrazení barev. Pak lze ještě navolit standardní nebo živé zobrazení barev.

Vykrojení displeje se ukáže jen při svislém zobrazení. Jakmile displej otočíte, vykrojení zmizí – strana displeje se nevykrajuje). Díky vykrojení je telefon mnohem kratší než jiné modely s poměrem stran displeje 19:9 (třeba Xiaomi Redmi Note 5 je se stejně velkým displejem delší o téměř celý centimetr).

Displej má následující parametry:

  • úhlopříčka: 5,9 palce
  • rozměry displeje: 64 × 135 mm
  • rozlišení: 720 × 1 520 bodů, tedy HD+
  • poměr stran: 19:9
  • jemnost displeje neboli hustota pixelů: 285 PPI (neboli 12594 bodů/cm2)

Jasnost displeje má dostatečnou škálu, jak na noční tmu, tak na zobrazení na slunci, kdy celkem nebyl problém si na displeji přečíst, co jsem potřebovala. Dotyková vrstva displeje reagovala dobře. Ale jen dobře. Párkrát se mi stalo, že jsem musela gesto opakovat.

A například widget s fotkou z Messengeru při aktivním okénku chatu jsem několikrát vůbec nemohla přesunout. Displej na mé snahy o posunutí vůbec nereagoval. Vždy se to stalo, když jsem měla widget u pravé strany. Vlevo bylo vše v pořádku. Takže to tipuju na model s nějakou vadou.

Tapety jsou na výběr přímo od výrobce (nebo vlastní). Zkusila jsem vesmír, kde je hodně černé, aby porovnala černou v Motorole One a v Moto Z3 Play. Rozdíl byl ohromný, Z3 Play má prostě Super AMOLED displej. Ale také stojí dvakrát tolik, co Motorola One. Nicméně, i na Motorole One vypadala tapeta s vesmírem dobře. Viz screenshoty.

Na živé tapety ponechala Motorola v telefonu místo, respektive celou složku. Ale žádnou živou tapetu zde nenajdete, je nutné si je sem natahat.

[maxbutton id=”1″ url=”https://www.alza.cz/search.htm?exps=motorola%20one?idp=6415&banner_id=19438″ ] [maxbutton id=”2″ url=”https://mobilni-telefony.heureka.cz/motorola-one-4gb-64gb-dual-sim/#utm_source=geeklife.cz&utm_medium=affiliate&utm_campaign=20538&utm_content=Text%20link” ]

Konektivita a úložiště

Motorola One má veškerou konektivitu, která je v současnosti vyšším standardem. Konkrétně jde o následující možnosti připojení:

  • GSM, WDCMA (3G), LTE (4G)
  • GPRS, EDGE, UMTS/HSPA, LTE
  • Wi-Fi a/b/g/n
  • Bluetooth 5
  • NFC
  • USB-C
  • 3,5 mm audio jack
  • FM rádio přijímač
  • GPS, A-GPS, Glonass

K tomu ještě v Motorole One můžete využít digitálního kompasu, gyroskopu, senzoru polohy nebo okolního přiblížení. Co se úložiště týká, Motorola nešetřila a obdařila telefon krásnými 64 GB místa pro vaše data. Tedy, asi 50 giga pro uživatele, zbytek je obsazen systémem. A komu by nestačilo, může přidat paměťovou kartu až se 256 GB.Screenshot 20181029 130742

Výkon, výdrž a nabíjení

Tady narážíme na největší slabinu Motorly One: výkon. Sice takt je velmi dobrý, velikost RAM také, ale chipset zklame. Jde totiž o už docela zastaralý typ. Softwarově je Motorola One díky účasti v programu Android One zajištěna minimálně na tři roky dopředu. Otázkou je, jak se s tím do budoucna popere zvolený hardware, hlavně starší typ chipsetu. Pojďme se na jednotlivé parametry podívat:

  • procesor: octacore Qualcomm Snapdragon 625 – MSM8953
  • frekvence procesoru: 2,0 GHz
  • operační paměť: 4 GB
  • operační systém: Google Android 8.1 (Oreo)

Výdrž telefonu mě příjemně překvapila. Sice je baterka pouze na 3 000 mAh, ale její výdrž je nadstandardní. Běžné používání zvládla dva dny, a to i se stále zapnutým Bluetooth a Wi-Fi. Při šetření baterií jsem se dostala na skoro čtyři dny. Když jsem na telefon hodně nastoupila a chtěla po něm první, poslední, baterka zvládla spoustu hodin.

Po telefonu jsem chtěla internet, video, hovory, videohovory, synchronizaci chytrých hodinek Fitbit Versa a chytrého náramku Xiaomi Mi Band 3, které jsem teď zrovna taky testovala, a jejichž recenze najdete zde a na webu Nejchytřejšíhodinky.cz. Samozřejmě, že sledováním videa nebo hraním náročné hry vybijete baterii za pár hodin, ale běžný provoz na dva dny, to se dá.

Samotné nabíjení je na chvilku, jen okolo hodiny – když se použije přiložená nabíječka se 3 A. Tohle byla dobrá volba, protože přes TurboPower je nabito celkem rychle – na několik hodin provozu dokonce i během asi pěti minut. Trochu chybí bezdrátové nabíjení, ale připomeňme, že jde o telefon za cenu okolo šesti tisíc.

Ovšem porovnejme nabíječku třeba s tou z výbavy telefonu Huawei P20 lite, co se prodával zpočátku za téměř devět tisíc, a na který teď chystáme recenzi. Ten má QuickCharge pouze se 2 A. To je propastný rozdíl ve prospěch Motoroly.IMG 20181018 113723262 HDR

Ovládání

Na ovládání je nutné si trochu zvyknout, přece jen nejde o klasické Lenovo Moto. Jde o Motorolu pod taktovkou Google Android One. Takže se Motorola musela vzdát mnoha oblíbených Moto funkcí. Dobrou zprávou je, že to nejpoužívanější z Moto věcí se podařilo Motorole do nového modelu prosadit. Konkrétně jde o následující Moto povely a o Moto displej:

Povely Moto:

  • dvojitým zatřesením zapnout svítilnu – perfektní vychytávka. Světlo máte hned. Nemusíte nic odemykat, zapínat. Jen zatřesete.
  • otočením pořídit Rychlý snímek – stačí dvakrát překlopit telefon v ruce a spustí se fotoaparát, stejným gestem pak snadno přepnete přední a zadní čočku fotoaparátu.

Displej Moto:

  • chytrá zamknutá obrazovka, kde se i v zamknutém stavu zobrazí notifikace, přitom jejich zobrazení nijak extra „nežere“ baterku. Pokud je notifikace z komunikační aplikace (SMS, Messenger, email atd.), můžete na zamknuté obrazovce rovnou i odpovídat. Dokonce displej moto zobrazí i případnou delší historii textové komunikace, která běžela během aktuálního zamknutí obrazovky. Tohle má perfektní využití pro velmi rychlou práci s telefonem, bez nutnosti jej odemykat.

Tohle považuju za nejdůležitější prvek, který může Motorole One podpořit prodeje. Kdo si totiž jednou osahá Moto Displej, těžko se bude vracet k těm obyčejným, kde na zamknuté obrazovce nelze téměř nic dělat (z oblasti komunikace).

Perfektní je i možnost zasunutí aplikací do dolní lišty. Takže na ploše si ponecháte jen to, co pravidelně používáte. A když chcete vybrat z ostatních nainstalovaných aplikací, tak jen jednoduchým pohybem vytáhnete jejich celkový přehled nahoru na displej.  Prolistujete, otevřete, případně i přesunete na hlavní obrazovku. Domovských obrazovek si můžete vytvořit několik, osadit si je libovolnými widgety, nebo si na ně rozmístit aplikace tak, jak potřebujete.

Motorola One měla rychlou odezvu na povely zadané gesty nebo dotykem. Přecházení mezi aplikacemi bylo plynulé. A to i v případě, kdy jsem jich měla rozjetých třeba patnáct. Telefon se nezadýchal ani při načítání webových stránek, při přehrávání videa jek z webu, tak z vnitřní paměti.

Důležitým prvkem ovládání je operační systém. V Motorola One je momentálně Abdroid 8 Oreo. Za rok chystá Google zdarma upgrade na Android 9 Pie. A za dva roky se do Motorola One počítá i s již připravovaným Android Q. Uživatelé se proto nemusejí bát zastarání softwarové výbavy telefonu.

[maxbutton id=”1″ url=”https://www.alza.cz/search.htm?exps=motorola%20one?idp=6415&banner_id=19438″ ] [maxbutton id=”2″ url=”https://mobilni-telefony.heureka.cz/motorola-one-4gb-64gb-dual-sim/#utm_source=geeklife.cz&utm_medium=affiliate&utm_campaign=20538&utm_content=Text%20link” ]

Postřehy z používání

Motorola One je příjemný a designově nenáročný telefon poměrně kompaktní velikosti. Displej je sice velký, šestipalcový, ale díky jeho vykrojení a díky minimální horní bradě a také celkem malé spodní bradě, a k tomu ještě i díky poměru stran displeje 19:9, je telefon jedním z menších. Žádná plácačka, pohodlně se vejde do kapsy u džín nebo i do subtilnější ledvinky, do sebemenší kabelky nebo i do menšího pouzdra na běhání určeného k upevnění na paži.

Motorola One se mi dobře nosila, vzala jsem ji párkrát na výlet – a vždy se vešla všude, kam jsem potřebovala – do kapsy od mikiny, od bundy, do sportovních kalhot. Není ani výrazně těžká, takže příliš netahala kapsy dolů a nedeformovala oblečení.

Příjemně rychlá byla odezva telefonu na cokoliv. Nesekal se, mezi aplikacemi přecházel rychle. Jen v horní pravé polovině displeje bylo někdy náročnější otevřít okno Messengera, když mi přišla zpráva do otevřeného chatovacího okénka, tedy když mi u widgetu s fotkou kontaktu naskočilo čísílko. Na pravé straně jsem musela někdy ťuknout dvakrát. Vlevo se to však nestalo ani jednou. Zmínila jsem to již u displeje, ale píšu znovu, protože jsem tím byla fakt zaskočená. Nikdy dřív se mi to u jiného telefonu nestalo.

Mírným zklamáním bylo zredukování nabídky v oblasti otáčení obrazovek. Ve starém Moto E4 nebo i v novějším Moto Z3 Play či v Moto G6 Plus lze totiž navolit otáčení pouze vnitřních obrazovek, ale zachování domovské obrazovky stále ve stejné pozici. Tohle mi velmi vyhovuje a ráda používám.

Jenže u Motorola One se dá nastavit otáčení buď všech obrazovek nebo žádné. Z mého pohledu dost škoda. Drobnost, ale mě otáčení domovské obrazovky obtěžuje. Přitom obrazovky aplikací otáčím poměrně často, ale vždy až na základě rozhodnutí, že mi layout svislé obrazovky nesedí nebo nestačí.

Pro mě nepříjemné bylo vykrojení displeje v momentě, kdy na mě čekalo více notifikací. Anebo když jsem potřebovala vědět, zda mám zapnuté Bluetooth či tichý režim. Tyhle informace se do vykrojené horní lišty prostě nevejdou. Takže si ji musíte stáhnout dolů, abyste se přesvědčili, v jakém jste režimu. S notifikacemi je to stejné. Notifikace sice míváme převážně už v něčem, co nosíme na ruce, ale i tak se někdy hodí mít o nich přehled tíž v telefonu.

Když jsme u těch nositelností: stalo se mi, že Bluetooth vypadlo, konkrétně při spojení s Xiaomi Mi Band 2. Stalo se to dvakrát, ale jen z počátku používání telefonu. Později už ne. A dokonce mi potom už náramek danou událost hlásil ještě tak půl vteřiny před telefonem. Netuším, čím byly výpadky způsobeny. Později už se neopakovaly.

Testované hodinky Fitbit Versa jsem s telefonem sice spárovala, ale notifikace naprosto nefungovaly. Není to však chybou Motoroly One, chyba je na straně hodinek. Notifikace totiž nejely ani na dalších telefonech. A jiné recenze také potvrzují, že kde je jiná nositelnost, tam se Fitbit Versa nechytnou.

Potěšil mě fakt, že pro mě nejpoužívanější nastavení vyjíždí seshora hned v první liště. Konkrétně Bluetooth a režim nerušit. Ten je dokonce hned na prvním „polovičním“ stažení. Viz snímky obrazovky. Dá se třeba v čekárně u doktora velmi rychle a pohodlně nastavit. U Moto Z3 Play to bylo o hodně komplikovanější, vše důležité je tam totiž až na druhém listu. Takže další plusový bodík.

Video

Ukázkové fotografie focené s Motorola One

Hodnocení

[maxbutton id=”1″ url=”https://www.alza.cz/search.htm?exps=motorola%20one?idp=6415&banner_id=19438″ ] [maxbutton id=”2″ url=”https://mobilni-telefony.heureka.cz/motorola-one-4gb-64gb-dual-sim/#utm_source=geeklife.cz&utm_medium=affiliate&utm_campaign=20538&utm_content=Text%20link” ]

7.5 Naše hodnocení
Motorola One má zajištěný software na tři roky dopředu. Ale hardwarově pokulhává

Za dobrou cenu poměrně dost muziky. Motorola One je kompaktní telefon akorát do ruky i do kapsy. Má rychlou odezvu, poměrně dlouhou výdrž baterie a i slušný foťák s vynikající aplikací k fotkám. Ale trochu horší světelností (f/2). Softwarově je zajištěn na tři roky dopředu, kdy má přislíbený upgrade na Android Pie a později i na Android Q. Škoda je, že ho výrobce osadil starým chipsetem. Uvidíme, jak ten se s novými systémy popere. Místa v operační paměti je dost (4 GB), takt je docela vysoký (2,0 GHz). Telefon funguje celkem spolehlivě, až na občasné zaváhání dotykové vrstvy, kdy je potřeba některé povely zopakovat. Bluetooth fungovalo spolehlivě, až na výpadky z počátku testování. Ty se ale neopakovaly. Motorole se podařilo přimět Google k zachování nejdůležitějších Moto Experiece, konkrétně v podobě Moto displeje a Moto funkcí. Moto displej já osobně považuju za nenahraditelnou vychytávku od Motoroly.

[maxbutton id="1" url="https://www.alza.cz/search.htm?exps=motorola%20one?idp=6415&banner_id=19438" ] [maxbutton id="2" url="https://mobilni-telefony.heureka.cz/motorola-one-4gb-64gb-dual-sim/#utm_source=geeklife.cz&utm_medium=affiliate&utm_campaign=20538&utm_content=Text%20link" ] 

PRO
  • rozumná cena
  • kompaktnost
  • slušná výdrž baterie a rychlonabíjení
  • Moto Expereinces (displej a funkce)
  • povedená foto aplikace
  • velká RAM i úložiště
PROTI
  • starší chipset
  • někdy ne zcela spolehlivá odezva dotykové vrstvy
  • horší rozlišení displeje
  • kvůli vykrojení se nezobrazí všechna oznámení

👉 Odebírejte náš RSS kanál. Jsme na X (Twitteru) i Facebooku.

Tags:

Přidejte své zkušenosti do diskuze jako první!
  1. […] jiného, než je jen design? A jen tak mimochodem, fotky jsou pořízené testovaným telefonem Motorola One. Fotilo se snadno a […]

Diskuze a zkušenosti

GeekLife.cz
Logo