2014 – rok lifeloggingu a fitness trackerů?

Moves - aplikace

Je to už chvíli, co se začaly objevovat první zajímavé hračky a nápady, jak využívat novinky v elektronice pro záznam denních či sportovních aktivit. Po skončení letošního CES 2014 to vypadá, že letošek by mohl být rokem, kdy life trackery, fitness gadgety a celkově nositelná elektronika vyrazí masově dobývat zákazníky.

Lifelogging je koncept, v němž se díky nositelné elektronice snažíte zachytit části svých životních aktivit. Extremní představy se zaměřují na zachycování celého života za pomoci elektronických hraček. Průkopníkem téhle vize byl Steve Mann, vývoj jeho vybavení od osmdesátých let můžete vidět na obrázku níže.

Steve Mann - vývoj lifeloggingového průkopníka
Steve Mann – vývoj lifeloggingového průkopníka. Zdroj: http://wearcam.org/steve5.htm

Lifelogging ve výše popsané verzi je ale opravdu extrém, mě více zaujaly snahy o záznamy a následnou práci s daty u pohybových aktivit. Zjistil jsem, že sledování těchto údajů pro mě funguje jako motivační faktor a zkouším tak překonat svoji lenost a začít se věnovat sportovním aktivitám. Jak vidno podle zvýšené snahy výrobců, nebudu sám.

Od doby, co se GPS a další senzory staly běžnou součástí našich chytrých telefonů, se nejprve objevily sportovní trackery. Aplikace jako Endomondo, s ním zkouším sportovat i já, Run Keeper nebo SportsTracker, umožnily milionům lidí evidovat si své fitness či sportovní výkony a přidaly k nim sociální faktory. Už můžete sledovat, jak sportují vaši přátelé, navrhovat si trasy a dávat si vzájemně výzvy.

Sportstracker logo

Mimo to existují celá kvanta dalších aplikací zaměřených na úzké oblasti cvičení či hubnutí. Sám nově používám Sit Ups PRO od Runtastic, abych si zpevnil svůj fotříkovský mozol na břiše. Podobně můžete trénovat dřepy, kliky a spoustu dalších typů cvičení, nebo třeba sledovat svůj energetický příjem v jídle přes aplikaci Kalorické tabulky.

Tyhle všechny sledovače ale musíte aktivně zapnout, vypnout a nezapomenout na ně. Co když je ale možné své aktivity sledovat ještě pohodlněji?

Zajímavou a náklady nevyžadující možností je použití aplikace Moves (k dispozici pro Android a iOS), která na pozadí zaznamenává vaše pohyby přes den a funguje jako evidence pohybu. Průběžně můžete sledovat, kolik jste ten den ušli kroků, metrů a jak dlouho jste byli v pohybu. Moves dokáže poznat, jestli se pohybujete pěšky, běžíte nebo jedete autem. To vše za cenu mírného dopadu do spotřeby baterie (na mém Nexu 4 je to cca 8-10% z celkové spotřeby zařízení). Moves jako aplikace nemá nějaké rozhraní pro sledování dlouhodobých statistik, ale data lze exportovat do celé řady aplikací třetích stran.

Moves - aplikace

Pokud ale nechcete zatěžovat svůj telefon, máte i další možnosti. Například relativně známý FitBit nabízí ucelenou řadu produktů, díky nimž můžete sledovat vše od počtu kroků až po kvalitu spánku. Nosit jej můžete jako přívěsek, nebo jako náramek na ruce v případě vyšších verzí. Data synchronizujete s PC nebo mobilní aplikací přes BlueTooth. Pevně doufám, že FitBit dostanu jako dárek k pětatřicátým narozeninám:)

Ale zpátky k výstavě CES 2014, kde bylo prezentováno mimo pár zajímavých nápadů v oblasti nositelné elektroniky. Tak například chytré ponožky značky Sensoria. Za 149 dolarů si koupíte pár ponožek, elektronický pásek, který se na ponožky připíná, nabíječku pro pásek a speciální aplikaci. Kromě běžných věcí, jak vzdálenost či čas aplikace sleduje i kadenci či to, jak zatěžujete svá chodila v různých oblastech. V prodeji vše bude od poloviny letošního března. Zde bych jen byl zvědavý, kolik budou stát náhradní ponožky, protože s jedněmi si dlouho nevystačíte.

Chytré ponožky Sensoria

Velmi specificky zaměřený a na první pohled docela “ujetě” vypadající nápad je chytrý zubní kartáček Kolibree se svým Bluetooth napojením na mobilní aplikaci. Dovedu si ale představit, že může fungovat jako dobrý průvodce čištěním zubů, protože některé partie si určitě každý čistí více, než zbytek ústní dutiny. Jako rodič vidím i potenciál pro kontrolu dětí. Jen nevím, jestli k čištění musejí mít svůj vlastní smartphone:)

Razer Nabu je zase spojením fitness trackeru a něčeho na způsob chytrých hodinek, které si již razí cestu mezi uživatele. Razer Nabu umí ukázat notifikace sociálních sítí (Facebook, Twitter, Instagram), textovky nebo telefonní hovory a to dokonce na dvou displejích. Ten menší – 32 x 32 pixel OLED – je tzv. veřejný a je viditelný v horní části náramku. Ten druhý má rozlišení 128 x 32 pixelů a máte jen na vnitřní straně zápěstí, takže vaše zprávy a obsah notifikací nevidí celé vaše blízké okolí.

Razer Nabu

Na webu najdeme mezi dalšími podporovanými službami například Google Maps, WeChat či Skype. Náramek by se měl objevit někdy na počátku tohoto roku s cenou 49 USD pro vývojáře.

Všemožné variace na téma chytré náramky představilo mnohem více značek, jako například LG nebo SONY. Trend je, zdá se, nastolen a bude zajímavé sledovat, jak se výrobcům podaří se prosadit. Nemám obavy o budoucnost chytrých hodinek a různé náramky by se také mohly najít své místo na slunci, i když třeba mezi menší skupinou zákazníků, než samotné hodinky (BTW zde doporučím Kombajnovy zkušenosti s hodinkami od Samsungu). A co vy, zaujal vás některý z popisovaných gadgetů? Máte jiného favorita?

Tip: odebírejte RSS kanál Geek Life.

👉 Odebírejte náš RSS kanál. Jsme na X (Twitteru) i Facebooku.

4 Komentáře
  1. Díky za článek, Zdeňku. O FitBitu Flex taky hodně přemýšlím. Nestudoval jsi podobný gadget – Jawbone (http://jawbone.com/store/buy/up24)? Přijdou mi +/- stejné, tak by mě zajímal názor někoho dalšího.

    Díky.

    • Martine, někde jsem ten Jawbone už viděl, ale protože funguje pouze s Apple produkty, které nevlastním, není pro mě zajímavý.
      Jeden můj známý si teď koupil menší z těch Fitbitů (přívěsek), slíbil mi recenzi, až se s ním pořádně sžije.

  2. Díky za zmínku. Jsem to asi četl ještě před tím, než jsi mě zmínil 😀

Diskuze a zkušenosti

GeekLife.cz
Logo