Další kousky od Philips Hue v naší domácnosti

Před rokem jsem si společně s Google Home pořídil i chytré osvětlení od Philipsu, které budete znát pod značkou Hue. Hlasové ovládání světel ale všem doma nesedí, a tak jsem musel sbírku vybavení rozšířit o vypínače.

Obsah recenze

Balení

Z eshopu E1.cz mi dorazil balíček, v němž byla další žárovka včetně vypínače a ještě jeden vypínač samotný. Rozdíl mezi cenou samotného vypínače a dvojbalení žárovka+vypínač je okolo stokoruny, proto se vyplatí si pořídit kombo, i když chcete jen vypínač. Prostě budete mít záložní žárovku za stovku, jinak stojí přes 500,- Kč.

Takto vypadá originální balení Philip Hue vypínače
Takto vypadá originální balení

Balení je úsporné, pěkně zalisované s plastu vám dorazí jen vypínač, žárovka a instrukce na instalaci. Uvnitř vypínače jsou i baterie, vše stačí jen vytáhnout. Ve vypínači je ještě plastový izolační pásek, který brání náhodnému sepnutí do doby rozbalení. Ten musíte jen vysunout a vyhodit do tříděného odpadu.

Konstrukce a design

K žárovce toho není mnoho co říct. Vyzařovací úhel je 180 stupnů. Světelný výkon pak 806 lumenů. To je dostačující jako běžné osvětlení do místnosti, ale pokud v ní chcete dělat nějakou práci, která zatěžuje oči, pak je to hodnota spíše slabší a sem směřuje moje největší výtka k žárovkám Hue. Nejsou k dispozici s většími světelnými toky. Obyčejné LED žárovky už pořídíte se světelným tokem 1000 a více lumenů bez problémů.

Ovladač  se skládá ze dvou dílů. Větší část funguje jako držák pro skutečný ovladač. Philips chytře vymyslel magnetické uchycení, takže ovladač v držáku skutečně drží a rozhodně z něj nemá šanci vypadnout. Určitě si umím představit, že jej ale doma založíte a pak budete hledat. Až tak je samotný ovladač malý.

Držák můžete uchytit na stěnu například na dvojici vrutů. Nebo jej můžete přilepit například na skříň. K tomu Philip rovnou na držák přidal samolepící pásku. Vymyslet, kam držák přidělat, je trošku oříšek. Nejspíše budete mít doma jako já klasické vypínače a jste podvědomě naučení k nim natáhnout ruku pro ovládání světla. Proto je nejlepší místo hned vedle běžného vypínače. Druhá dobrá volba jsou samotné dveře do místnosti.

Instalace

Jen připomínám, že pro správné fungování musíte mít doma už Hue Bridge, což je krabička, která se přes protokol Zigbee stará o komunikaci s celý ekosystémem Hue. Je také rozdíl, jestli zapojujete jen vypínač nebo i žárovku, která s ním dorazila.

Pokud chcete přidat jen vypínač, musíte v mobilní aplikaci (je v češtině, nemusíte se ničeho bát) v sekci Nastavení a pak Nastavení příslušenství zvolit Hue Dimmer Switch a zvolit možnost 1. Ta je přesně pro případ, že vypínač nebyl zatím s ničím spárován.

Pokud je jste koupili kombo, vyberete Možnost číslo 2.

Ze zadní strany vypínače musíte tenkým předmětem, třeba špendlíkem, zahájit párování s vaším domácím Hue Bridge. Vypínač se tak spojí se sítí. Jakmile je zařízení nalezeno, nabídne vám přehled všech světel, které máte doma a k jednom z nich vypínač přiřadíte.

Stejně jako všechna ostatní zařízení si vypínače můžete pojmenovat, což se hodí, pokud jich máte více.

S instalací vám pomůže i toho video. Je sice v angličtině, ale je velmi přehledné.

Funkce

Ovládací tlačítka na vypínači jsou celkem 4. Obě krajní slouží k vypnutí a zapnutí, prostřední pak pro ovládání intenzity světla, tedy stmívání. A protože jde o chytré žárovky, v aplikaci si můžete nastavit další scénáře, které ovladač provede, pokud tlačítko stisknete třeba dvakrát či třikrát. Zapnout tak můžete světlo třeba rovnou v nočním režimu.

Zmáčknutí tlačítka nedělá žádný výrazný hluk, ozve jen tiché cvaknutí.

Phillip Hue umí nastavit i různé scény, které můžete zapnout. Stejně tak Philips umí i rutiny vázané na čas, ať už konkrétní nebo dynamický. Zde jde o zapínání podle východu a západu Slunce, což je fajn funkce. Jde i zhasnout světla podle pozice získané z GSP. Využítí? Světla zhasnou, jakmile jdete domů. Využít můžete i časovače.

Bohužel se zatím nepropracoval k pokročilejší automatizaci a jestliže chcete třeba světla rozsvítit a zhasnout v určitý čas v různých místnostech, doporučím vám externí aplikace, jako třeba Yonomi nebo Wink, které mají práci s rutinami zvládnutou lépe.

Hodnocení

8.5 Naše hodnocení
Podařený doplněk k osvětlení Philips Hue

Vypínač k žárovkám Hue je prakticky nutnost, pokud nechcete světlo ovládat stále z telefonu nebo pomocí hlasového asistenta. Funkčně i konstrukčně mu není co vytknout, případné výtky směřují spíše k Hue jako celku. Výhodou je rozhodně mobilita ovladače.

PRO
  • povedený design
  • ovladač může být i mobilní
  • dvě metody uchycení
  • více funkcí k tlačítkům
PROTI
  • původní domácí vypínač světla musí být stále zapnutý
  • po výpadku elektřiny se světla samy rozsvítí

👉 Odebírejte náš RSS kanál. Jsme na X (Twitteru) i Facebooku.

Přidejte své zkušenosti do diskuze jako první!

Diskuze a zkušenosti

GeekLife.cz
Logo